Skip to content

Night and the City (Az éjszaka és a város), 1950.

Night and the CityAz éjszaka és a város Londonban játszódik Gerald Kersh azonos című regénye alapján készült. Az író az 1920-as években szerkesztői munkákból igyekezett fenntartani magát a londoni Soho-ban, könyve a züllöttséget, reménytelenséget, a csatornák bűze és a gazdag csillogás (átjárhatatlan?) végleteit mutatja be.

Ahhoz viszont, hogy ilyen izgalmas karakter és egy jóval feszültebb, fókuszáltabb film születhessen meg Harry Fabian-t játszó Richard Widmark-ra és a forgatókönyre is nagy szükség volt. Jókor jött, hogy London a forgatási helyszín, hiszen Roosevelt halála után az Amerikát átitató félelem és üldözési mánia következtében a rendező Jules Dassin  kegyvesztett lett a Fox stúdiónál – vélhetően baloldali kötődése miatt.

Fabian – a folyton menekülő csaló – nem képes feladni álmát, hogy belőle is valaki lehessen. Barátnője Mary Bristol (Gene Tierney) az egyetlen pont, ahova menekülhet és az egyetlen ember, aki még hajlandó kisegíteni a csetlő-botló férfit.

S habár nagyon várjuk, hogy Widmark egy kellemes karakterként köszönjön ránk vissza a vászonról, ebben a filmben is antipatikus, kellemetlen és kisstílű frátert alakít. Egy álmodozót, aki nem látja a saját határait, nem érzékeli a fenyegetettséget és – úgy sejlik – nem tanul a hibáiból. Darázsfészekbe nyúl, amikor a londoni birkózást teljesen nyílvánvalóan egy kézben tartó Kristo (Herbert Lom) babérjaira tör.

Pedig már majdnem összejön, már majdnem sikerül neki is..

Olvassatok még a filmről az IMDb-n.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*