Skip to content

Angels with dirty faces (Mocskos arcú angyalok), 1938.

angels_with_dirty_faces (1)A két utcakölyök, Jerry és Rocky elválaszthatatlan barátok. Legalábbis egészen addig azok, amíg egyik csínyük közben rajta nem csípik őket: Rocky lassabban fut, mellesleg Jerry életét is megmenti. Őt elkapják, Jerry megmenekül. Ő a javítóintézetből visszakerül az utcára, majd a börtönbe; kőkemény, brutális bűnöző lesz belőle. Jerry, sejthetően a majdnem-lebukás hatására jó útra tér és pap lesz. És a film cselekménye még csak itt kezdődik.

Rocky bevállal egy hosszabb börtönbüntetést, hogy cserébe ügyvéd cinkostársa (Humphrey Bogart) fialtathassa az összerabolt pénzt és visszautat biztosítson neki aa bűnözők elitklubjába. Amikor azonban kijön a sittről, azt tapasztalja, hogy nem várják olyan tárt karokkal, mint ahogy azt remélte. Közben bekerül a képbe a gyerekkori barát, Jerry is, aki addigra már nagyon szeretne valakit tényleg jó útra téríteni, illetve egy csinos lány is, akit Rocky szeretne meghódítani.

A több vonalon futó cselekmény erkölcsi értelemben tele van meglepetésekkel. Humphrey Bogart rosszfiút játszik és rendszeresen ráfázik kicsinyes mesterkedéseire. A rosszfiúban, Rockyban valahogy mindig több stílus, emberi érzelem és empátia van, mint a formális erkölcsre nagyon vigyázó, de valódi eredményeket elérni képtelen, alapvetően parazita lelkületű Jerryben. Jerryt persze valahol a lelkiismeret is furdalja, hiszen az életét és az egzisztenciáját is neki köszönheti: nem elég, hogyy a vonat alól kirántotta, még a balhét is elvitte egyedül. Ugyanakkor frusztrálja, hogy Rocky mindezek ellenére is előrébb tart az életben, mint ő: így aztán, mintegy jobb híján, keresztes hadjáratot hirdet a város alvilága ellen. Mindeközben pedig csordogál előre egy veretes hangulatú gengszterfilm is.

Komplex karakterekben és érdekes fordulatokban gazdag moziról van szó, remek színész alakításokkal és eredeti megoldásokkal. A film vége is tele van kérdőjelekkel: nagyon nem nyilvánvaló, végül ki aratja le az erkölcsi győzelmet, végül ki az aki mindvégig meg tudja őrizni emberi tartását és hitelességét.

A filmről bővebb információ az IMDB-n található.

4 Trackbacks/Pingbacks

  1. Sötét Tükör › Hatodik adás: Félelem on hétfő, február 4, 2013 at 5:28 du.

    […] Angels with dirty faces (Mocskos arcú angyalok), 1938. […]

  2. Sötét Tükör › Hetedik adás: A film noirok erkölcsisége on szombat, február 9, 2013 at 11:55 de.

    […] Angels with dirty faces (Mocskos arcú angyalok), 1938. […]

  3. Sötét Tükör › Nyolcadik adás: A film noirok főszereplői on vasárnap, február 17, 2013 at 4:56 du.

    […] Angels with dirty faces (Mocskos arcú angyalok), 1938. […]

  4. […] Angels with dirty faces (Mocskos arcú angyalok), 1938. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*