Skip to content

The Killers, 1946.

killers-psoter-aA The Killers egy erős drámaiságú, pusztító szenvedélyekből és intelligens ötletekből összerakott, virtuóz időkezeléssel fűszerezett, remek színészekkel előadott, szövevényes krimi.

Az isten háta mögötti amerikai kisvárosban egyszer csak kivégeznek egy fiatalembert, a Svédet (Burt Lancester). Hat éve élt már a városban, a benzinkútnál dolgozott, sokat nem tudott a múltjáról senki. Mégis érte jön két kőkemény bérgyilkos, akik egyetlen szó nélkül végeznek vele. Érdekesség, hogy a film eddig híven követi Hemingway azonos című novelláját, amely itt véget is ér — a folytatás már teljes egészében a filmkészítők ötlete.

Az eset felkelti az amúgy csak rutinellenőrzésre érkező biztosítási nyomozó, Jim Riordan (Edmond O’Brien) figyelmét, aki elhatározza: nem éri be annyival, hogy rögzíti, az életbiztosítás az adott körülmények között nem fizethető ki. Kutatni kezd a Svéd múltjában, és hamarosan egy nagyszabású bűncselekmény nyomaira bukkan; egy gyönyörű, titokzatos nővel (Ava Gardner) a háttérben.

A flashbackekkel bőven megtűzdelt sztori lassan, rafináltan bontakozik ki, mi is csak fokozatos értjük meg, mi is történt hat évvel ezelőtt, ami végül a tragikus végkifejlethez vezetett és ami alapvetően megváltoztatta többek életét is. Az érdekes csavarok, izgalmas karakterek és jól kidolgozott jelenetek mellett többször villannak fel a cinikus humor szikrái is. Az egyik leggonoszabb, leggátlástalanabb femme fatale is ebben a filmben lejt át a színen. Mindez gyönyörű, jellegzetes film noiros képkockákban, drámai sziluettekkel, erős fény-árnyék hatásokkal elmesélve.

A filmről bővebb információ az IMDB-n található.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*