Skip to content

The Big Combo, 1955.

00173_The_Big_ComboA klasszikus párharc a megszállott rendőrnyomozó és a ravasz, alulról felkapaszkodott bűnöző között. Ami miatt még ma is élvezhető, hogy tele van olyan apró fogásokkal amit az ilyen filmek többségében — a lassan már kínossá és röhejessé váló, állandó ismétlések ellenére — senki nem mer bevállalni. Hogy csak a legsokkolóbbat említsem: a nyomozást vezető rendőrt nem függesztik fel.

A történet tele van izgalmas jellemekkel és komplex emberi kapcsolatokkal. A jól ismert archetípusok életre kelnek és egyéni jellemzőkkel telnek meg: a börtönőrből lett gengszternek például nem csak pengeéles agya és intellektusa van, de érzelmei is — képes hálára, és valóban szereti is a mellette élő nőt — sőt, az is kiderül, hogy boldog házasságban is élt valamikor. Mi több, amíg nagyon komolyan el nem kezd szorulni közben a hurok, az erőszaktól is irtózik, minden problémára békés megoldást keres — holott mi már, a Keresztapán és klónjain nevelkedett mozinézők szinte reflexből alkalmaznánk az olcsó, kényelmes, stresszmentes és nem utolsósorban végleges megoldást.

Az operatőrmunka, a sűrű árnyékok, az éles fekete-fehér kontrasztok nagyszerűen ágyaznak meg a komplex és valódi meglepetésekkel teli történetnek; záró képsorokat pedig a film noir ikonikus pillanatai között tartják számon.

A The Big Combo teljes terjedelmében megtekinthető a Youtube-on.

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. Sötét Tükör › Hetedik adás: A film noirok erkölcsisége on szombat, február 9, 2013 at 11:55 de.

    […] The Big Combo, 1955. […]

  2. […] The Big Combo, 1955. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*