Skip to content

Sunset Boulevard (Alkony sugárút), 1950

sunset_boulevard_ver3_xlgA cím nagyon ismert, ráadásul egy igazi, klasszikus, csavaros noir-ról van szó. A film nyitó képsorai — a főhős hulláját halásszák ki egy elegáns ház medencéjéből — ma is remekül működnek.

Joe Gillis egy alkotói válsággal küzdő íróként, teljesen véletlenül kerül az egykori némafilmsztár, Norma Desmond villájába. Megpróbálja elrejteni az autóját, az elhagyottnak tűnő garázsban mielőtt az elkobozzák tőle — már több részlettel el van maradva, és sehogy sem sikerül munkát találnia. Néhány történetét megfilmesítették már, most mégis zsákutcába került, és úgy néz ki, nem nagyon van más választása, mint otthagyni Hollywoodot és visszatérni a kis laphoz, ahol korábban dolgozott. A valaha tömegek rajongását vonzó sztár azonban hamar bűvkörébe vonja a fiatal férfit — általa ő is megfiatalodni vágyik. Ami rá is fér, hiszen titokban egy nagy visszatérés vágyálmában él.

Joe ezzel kilép abból a közegből, amiben eddig élt: a szegény, de a jövőjükben töretlenül bízó, a filmipar pereméről felkapaszkodni próbáló fiatalok közül egy izolált világban találja magát, ahol ugyanakkor nagy jólét és kényelem várja. Cserébe vonzalmat és elismerést kell tanúsítania az őt kitartó nő felé. Dilemmába akkor kerül, amikor a fiatal írólány (aki korábbban megsemmisítő bírálatban részesítette az egyik anyagot, amiből bevétel várt), az ő segítségét kéri saját történetének megírásához. A lány rugalmas és fürge intellektusa, a férfi kitartása és rutinja hatékony párossá teszi őket — az átdolgozott éjszakák alatt pedig egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Remek párbeszédek, hatásos, mind a mai napig ható fordulatok teszik ma is élvezhetővé az amúgy meglehetősen hosszú filmet. A morális dilemmákat valódi, összetett karaktereknek kell megélniük, akik személyisége csak folyamatosan bontakozik ki a film során. A cselekmény formálása talán a legerősebb pontja az amúgy szinte mindenben a tökéletest nyújtó filmben: a viszonylag lassú indulás teljesen indokolt, hiszen egy talajt vesztett szereplőt mutat be, aki kezdetben csak tétován sodródik az árral. Az események úgy gyorsulnak fel, ahogy számunkra is nyilvánvaló lesz, milyen végzet felé visz minket a film.

Hollywood démoni báját remekül illusztrálja, hogy a Normát alakító Gloria Swanson valóban némafilmsztár volt egykoron és a Sunset Boulevard valóban hatalmas visszatérés volt számára; egykori rendezőjét valóban az őt egykor rendező Eric von Stroheim játssza el.

A filmről bővebb információ az IMDB-n olvasható.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*