Skip to content

Pickup on South Street (Zsebtolvaj), 1953.

pickup_on_south_street_ver2Skip McCoy (Richard Widmark) egy átlagos new york-i zsebtolvaj, aki ez alkalommal olyan tárcát tulajdonít el, amit kommunista ügynökök kezébe szántak.

Egy zsúfolt mentrójelenettel indít a film, ahol belekóstolhatunk a fent említett szakma rejtelmeibe. A kamera minden arcrezzenést dokumentál; míg Candy (Jean Peters) csábos pilláival és ajakharapdálásaival igyekszik flörtölni az idegen férfival, addig az kiemeli a tárcáját. Ennek a nőt követő másik két férfi is szemtanúja lesz.

Mint kiderül nő még utoljára megtesz egy szivességet a volt szerelmesének, remélve, hogy utána örökre elválnak útjaik. Több tábor áll egymással szemben; a rendőrök le akarják fülelni az ügynököket, az ügynökök meg akarják szerezni a mikrofilmet, Skip véletlenül csöppen a történetbe, Candy pedig új életet akar kezdeni. A szálak egy Moe nevű rendőrségi besúgó kezében futnak össze.

Nem egy olyan kémtörténet ez, ahol a miértekre választ kapunk. Nem tudjuk meg, hogy miért fontos a mikrofilm, nem tudjuk meg mi van rajta – habár Skip megnézi a new york-i könyvtárban – a néző számára nem egyértelmű a tartalma. Fontos viszont a szerelmi szál a történetben, és helyenként egymásért is kiállnak a karakterek a labilis, elidegenedett közeg ellenére.

A filmről bővebb infomráció az IMDB-n található, illetve megtekintehető a Youtube-on.

 

One Trackback/Pingback

  1. […] Pickup on South Street (Zsebtolvaj), 1953. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*