Skip to content

Citizen Kane (Aranypolgár), 1941.

Citizen KaneOrson Welles a forgatókönyvírásban, rendezésben és a főszerepben is megvillantja tehetségét az 1941-es Aranypolgárban. Kilenc Oscar-jelölést kapott a film, ezek közül az eredeti forgatókönyvért járót meg is kapta írótársával, Herman Mankiewicz -cel együtt.

Kivételes, dramaturgiájában, az átfogott idő és a témaválasztás tekintetében is úttörő alkotás.

Egy iparmágnás életéről és annak utolsó pillanatairól szóló film, amely ez utóbbival, vagyis  címszereplő halálával indít, majd az annak kapcsán megjelenő újságcikkek áttekintésével folytatódik, s lassan felsejlik előttünk Kane élete.

Az első 5-8 perc gimnáziumi emlékeket idéz, talán kicsit sokat kapunk “filmhíradóból” – izgalomra mégsincs ok, a történetmesélés, a szálak egymásba fűzése, s párbeszédek is a megfelelő helyre kerülnek.

Welles a fényképezés, a narráció, a különleges effektek és a filmzene terén is ambíciózus tervett vitt véghez ebben az alkotásban, ami első, egész estés filmje. Több narrátor van, Kane élete általában flashbackekből épül fel, ezen történetek szubjektívek mégis  átfedik egymást. Megalomán főszereplőnk hatalmas birodalmat épített fel, otthona, a Xanadu is ennek a rendkívüli életvitelnek a szimbóluma.

Habár sokszereplős dráma, nehezen vesszük le a szemünket Charles Foster Kane-ről, izgalmas végigjárni az utat, amelynek egyik célja megtudni mi volt az utolsó szava a főszereplőnek. Mégis azt gondolom, a képi, hangi, narrációs megoldások simán felülírják az utóbbi fontosságát.

Rendkívül részletes leírás a műről a wikin.

 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*