Skip to content

The Stranger, 1946.

The StrangerOrson Welles rendezőként és főszereplőként is jegyzi az 1946-ban készült alkotást. Habár igen fontos szállal kapcsolódik a II. világháborúhoz, mégsem arról szól a film, hanem egy szökött náci tiszt elfogásáról. Mivel Welles nagyon érdeklődött a fasizmus mibenléte iránt, koncentrációs táborokról eredeti felvételek is láthatóak elsőként ebben a filmben.

Edward G. Robinson játsza az egyik központi figurát, a háborús bűnösöket kézrekerítő nyomozót. Úgy tud Franz Kindler / Charles Rankin (Orson Welles) nyomára akadni, ha korábbi tettestársát, Meineke-t szabadon engedi és követi Connecticut-ba.

Kindler berendezett magának egy új életet, feleséggel, tanári állással és vidéki mindennapokkal, mégsem fél gyorsan cselekedni, mikor úgy érzi, az egész veszélybe kerül – Meineke felbukkanása az esküvő előtt nem éppen kívánatos esemény.

Noha  teljesen normálisnak ható életet él, egy szenvedélye van Rankinnek, mégpedig az órák iránt. A város templomának óraszerkezetét is ő tartja karban, érdekes szimbóluma ez a minden felett való irányítási, ellenőrzési vágynak – s egyben helyszíne  Rankin vesztének.

Egyéb tudnivalók a film előkészületeiről az IMDb-n.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*