Skip to content

The Glass Key (1942.)

glass_key_ver2_xlgNehéz lenne megmondani, mitől is működhetett valaha is ez a film. Meggyilkolnak benne egy fiút — mind az apa, mind a lány prominens szereplők a filmben, de különösebben nem látható, hogy megrázta volna őket ez a tragédia. A látszólagos cselekmény amúgy az lenne, hogyan próbálják kideríteni, ki is a gyilkos az ebben az ügyben történetesen ártatlanul vádolt gazember helyett, de hogy ez bárkit is (legalább a rendőséget) különösebben izgatna, az nem nagyon látható.

A hátteret valamiféle politikai csatározás adja, de nem elevenedik meg ez a szál sem, egy széles ecsetvonásokkal felvázolt freskó marad ez is a háttérben. Veronika Lake beleszeret Alan Laddbe — Lake viszont egy alig látható mellékszereplő, az Alan Ladd megformálta Edd Beaumont pedig egy csöndes, kemény szamuráj-típus, akit elsősorban a főnöke iránt érzett lojalitás mozgat.

Ami valami elevenséget visz a filmben, az a Varna nevű gengszter, és perverz módon burátlis csatlósai — ők legalább néhány kellemetlen és feszült pillanatért felelősek. Lehetne is ebből valami, hiszen Varna egy sarokba szorított patkány, aki alól éppen kezdene kicsúszni a talaj — az eldolgozottság hiánya azonban ismét csak visszaüt.

Ráadásul itt még a film noirok utolsó mentsvárába, az erős látványvilágba sem menekülhetünk vissza.

További információ a filmről az IMDB-n található.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*