Skip to content

Experiment Perilous (Pokoli kísérlet), 1944.

Experiment_Perilous_1944_posterEgy közepesen érdektelen melodráma, néhány hátborzongató fordulattal.

Egy pszichiáter utazik a vonaton — útitársa, egy szürke és lapos hölgy egy new yorki celebritás húga sok évi távollét után tér haza. Hazatérte után rögtön meg is gyilkolják. Néhány valószerűtlen fordulat után a pszichiáter úgy dönt, hogy nyomozni kezd a család után — erre elsősorban a gyönyörű és szemlátomást bajban levő (Hedy Lamarr játszotta) feleség iránt érzett, egyre intenzívebb szimpátiája ösztönzi.

Maga a nyomozás meglehetőségen banális — ami mégis némi színt visz a filmbe, az a film innovatív narratívája. A problémák gyökerei nagyon messze nyúlnak vissza az időben — a múltba visszanyúló flashbackek kétségkívül érdekes hangulatot adnak a történetnek. A történet vége persze ettől függetlenül meglehetősen kiszámítható. Amúgy 1903-ban járunk; a századforduló atmoszférája teljesen átjárja a filmet, ami ritkaság az alapvetően kortárs milőben zajló, többi film noirhoz képest.

Ugyanakkor láthatunk lövöldözésben szilánkokra zúzódó, hatalmas akváriumokat — talán a filmtörténetben először, és a főgonosz által abszolvált gázrobbanás sem semmi.

A filmről bővebb információ az IMDB-n található, illetve megtekinthető a Youtube-on.

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. Sötét Tükör › Hatodik adás: Félelem on hétfő, február 4, 2013 at 5:29 du.

    […] Experiment Perilous (Pokoli kísérlet), 1944. […]

  2. Sötét Tükör › Film noirok és pszichológia on vasárnap, április 14, 2013 at 7:47 de.

    […] Experiment Perilous (Pokoli kísérlet), 1944. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*