Skip to content

Murder, My Sweet, 1944.

MurderA film Raymond Chandler (a hard-boiled iskola népszerűsítője) Farewell, My Lovely című regény alapján készült. Mivel könnyen összetéveszthető volt egy akkoriban megjelenő musicallel, végül a fent említett címet kapta az amerikai piacon.

Egy nagyon élvezetes noir sok szálon futó cselekménnyel, ahol központi helyen a magándetektív, Philip Marlowe ( Dick Powell) karaktere áll. Ő a megoldás kulcsa; a mamlasz gorilla, az éleseszű orvos, az idős, ámbár gazdag férj, a fiatal feleség és a féltékeny lány mind-mind a szolgálatukba akarják állítani. A apa-lány viszony talán betegesnek hat, a gorillánk szellemileg alulbútorozott, a doki gátlástalan, mégis mind megtalálják eszközeiket hogy ideig-óráig Marlowe-t behálózzák. Egy drága, ellopottnak hitt ékszer és a jóhír a tét..

Fantasztikus nézni és hallgatni a fiatal feleség (Claire Trevor) játékát. Igen meggyőző, okos femme fatale, akinek hangja bársonyos, beszéde, artikuláltsága nagyon tiszta.

A készítők mintha nagyobb hangsúlyt fektettek volna a díszletre, (urbánus és vidéki egyaránt) szinte levegős a film, a bizonytalansága ellenére sem folytogató. Kivételt képez s egyben újdonságként jelenik meg a kórház / elmegyógyintézet, mint tér. A rémálom nem egy semleges vagy a főszereplő által jól ismert területen tör elő – a kórház fizikailag is elidegenít.

A film megtekinthető egy kompakt rajongói oldalon sok érdekességgel a műről és a szereplőkről, sajnos 8-10 perce epizódokban, de jó minőségben.

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Murder, My Sweet, 1944. […]

  2. Sötét Tükör › The Big Sleep (A hosszú álom), 1946 on kedd, május 21, 2013 at 11:13 de.

    […] Murder, My Sweet-hez hasonlóan ez a film is egy Raymond Chandler regény alapján készült. A cselekmény itt is […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*