Skip to content

The Chase, 1946.

the-chase-movie-poster-1946-1020678278Chuck Scott, az egykori, haditengerészettől leszerelt katona és Mr. Roman ismeretsége gyanúsan hamar megtörténik. Lehet, hogy nem ártott volna már itt észnél lenni, mert a helyzet tényleg nagyon valószerűtlen. Valaki szemlátomást éhesen, egy fillér nélkül bámulja egy hamburgeres kirakatát; egyszer csak észreveszi, hogy a lábainál van egy pénzzel tömött pénztárca; a következő jelenetben pedig már a hideg és brutális tulajdonos barátságosnak szánt kérdéseire válaszol. És, bár az illető bizalmasa (Peter Lorre, a keményfiú Gino szerepében is nagyot alakít) első ránézésre utálja Chuckot, mégis rögtön megkapja az éppen megüresedett sofőri állást. Chuck sem kérdezősködik sokat.

Mr. Roman munkaadónak nem éppen eszményi; elvárja, hogy alárendeltjei az életüket is szemrebbenés nélkül kockáztassák érte, senkit sem avat a bizalmába, és mivel rengeteg sötét titka van, otthagyni sem lehet. Chuck sikeresen kiállja a neki szánt próbát, kötélidegekkel veszi tudomásul, amikor főnöke merő kíváncsiságból nem csak a saját, de Gino és az ő életét is veszélybe sodorja. Amit viszont nem bír elviselni, az Roman feleségének, Lornának a szenvedése. Amikor egyszer autózni viszi a nőt a tengerparton, az kiönti neki a szívét, ő pedig elhatározza, hogy eleget tesz kérésének, és megszökteti férje brutális rémuralma elől Kubába. Romand elől persze nem lehet csak úgy megszökni és a következmények tragikus gyorsasággal utol is érik az újdonsült párt.

Hihetetlen sebességgel jut el idáig a film, de csak Havanna sötét utcáin és füstös mulatóiban kezdünk el gondolkodni azon, hogy talán nem csak a film költségvetése szabta ilyen rövidre az előzményeket. Ugyanis amikor a cselekmény tetőpontja, a valódi konfliktus kibontakozása következne, akkor csak zavaros fordulatok, átláthatatlan üldözési jelenetek következnek, a főhősön pedig egyre inkább mutatkoznak valamilyen lelki betegség tünetei. És bár meggyőződésünk, hogy az események szigorú sorrendben követték egymást, egyre-másra térnek vissza a már elveszettnek hitt szereplők, történnek meg már megtörténtnek hitt jelenetek.

A film befejezése végképp bizonytalanságban hagyja az olvasót. Az idő zseniális kezelése, a film többszörös értelmezhetősége, a szimpla logikával feldolgozhatatlan cselekmény olyan meglepetéseket hoznak magukkal, ami még az eredetiségre és a váratlan fordulatokra építkező film noirok között is ritka.

A filmről további információ az IMDB-n található, és teljes terjedelmében megtekinthető a Youtube-on.

One Trackback/Pingback

  1. Sötét Tükör › Hatodik adás: Félelem on hétfő, február 4, 2013 at 5:29 du.

    […] The Chase, 1946. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*