Skip to content

Where the sidewalk ends (Ahol a járda véget ér),1950.

Where the sidewalk endsOtto Preminger rendezte noir 1950-ből. A film alapvetően egy, a túlkapásairól híres / hírhedt rendőrről szól. Mark Dixon (Dana Andrews) a korrupt detektív, aki bármennyire is szeretne leszámolni szélhámos apja szellemével, és jobb lenni nála, nem éppen egy kisvárosi jófiú.

Ahogyan a film címe is jelzi, a rendőr kilép a biztosnak hitt világból és olyan eszközöket vet be, amelyeket az addigi körülményei/ élettere már nem fogadhat el. A kezdő képsorok is ezt támasztják alá – felettese figyelmezteti Dixon-t, hogy ideje összeszedni magát..

New York utcáin és kaszinóiban játszódik a film, a nyomozó szenvedélyesen üldöz egy bandavezért hosszú évek óta sikertelenül. Miközben azon dolgozik, hogy bizonyítékot szerezzen ellene, megöl egy lehetséges gyanúsítottat – nem marad más, mint eltussolni az ügyet. Az csak külön csavart ad a történetnek, hogy gyengéd érzelmeket kezd táplálni Paine felesége, a vonzó szépségű Morgan (Gene Tierney) iránt.

 Hasonlóan, mint a The man who cheated himself című filmben, a rend őre igyekszik tisztára mosni a nevét egy olyan ügyben ami mai szemmel nézve talán már bizonyítható baleset / önvédelem lenne. Jelen film esetében a túlkapások természetesen Dixon bűnösségét támasztanák alá.

A filmről bővebben az IMDb-n olvashatsz.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*