Skip to content

Out of the Past, 1947.

out of theNehéz tiszta lappal indítani a film noirok világában. Ezt a Jacques Tourneur rendezte Out of the Past is bizonyítja; a kisvárosi benzinkutas élete pár óra leforgása alatt visszafordíthatatlanul megváltozik.

Néhány évvel korábban Jeff (Robert Mitchum) elvállalt egy kétes megbízást, ahol is a gazdag Whit Sterling (Kirk Douglas) barátnőjét és 40000 dollárját kellett visszaszereznie. Sikerre vihető vállakozás lett volna, ha nem lép a képbe a fantasztikus Jane Greer Kathie szerepében.

Ms. Greer nagyon hiteles kaméleon, még a femme fatale-okhoz szokott edzett szemű noir-néző sem tudja eldönteni, hogy végül melyik férfit szereti igazán, ha szereti egyáltalán. Jeff volt és jelen kapcsolata között ingadozik, elég sok veszítenivalója van; egyik oldalon szabadsága és a menyasszonya, másikon pedig az egész addigi élete, nem maradna más, mint a folytonos menekülés és Mexikó.

Egy percig sem unalmas film, jóllehet a rendező egy-egy nyugodt pillanatot, szerelmes jelenetet is becsempészett az egyébként sodró lendületű cselekménybe.

A film zárása rettentően szívbemarkoló, szomorúan vesszük tudomásul, hogy az igazságnak egy másik verziója szolgál valóságként.

 További részletek a filmről az IMDb-n.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*