Skip to content

The Woman in the Window (Nő az ablak mögött), 1944.

woman_in_the_windowKifinomult és rafinált film, tele érdekes fordulatokkal, komplex karakterekkel és csodálatos képi megoldásokkal. Aligha a legvéresebb vagy a legkeményebb, ami a műfaj tanulmányozása közben az ember kezébe akadhat, de ettől függetlenül még képes arra, hogy a fotelhoz szögezze az embert.

Richard Wanley professzor a bűn pszichológiáját oktatja az egyetemen — megállapodott, családos ember, esténként a klubban barátkozik a barátaival, méltóságteljes, komoly jelenség. A klub melletti kirakatban megpillantja egy nő festményét — hamarosan pedig találkozik magával a modellel is. Noha tudja, hogy társadalmi státuszával ez aligha fér össze, mégis flörtölni kezd Alice-szal. Márpedig a kalandok — ahogy ebben a klubbéli barátokkal megállapodtak — már nem időseknek való. A nő lakásán hirtelen megjelenik egy másik szerető, dulakodásba kezdenek, majd a professzor — hogy életét védje — leszúrja az ellenlábast egy ollóval. Tulajdonképpen itt kezdődik az érdemi cselekmény.

Mit kezd magával az átlagember egy ilyen helyzetben? Az alapszituáció éppen ellentétes a The man who cheated himselfével. Míg ott  a kiindulópontul szolgáló, önvédelemből elkövetett gyilkosság a törvény előtt gyakorlatilag védhetetlen lenne, itt a főszereplőt alighanem felmentenék — a szituáció azonban, amibe került, tönkretenné társadalmi státuszát. És Wanley elkezd úgy reagálni, mint egy tökéletes átlagember: elkezd harcolni a status quo-ért, megpróbálja a szőnyeg alá söpörni az ügyet. Ez adja a valódi izgalmakat a filmben: a főszereplő küzdelmét emberi méltóságának és korábbi életkörülményeinek fenntartásáért — miközben egyre inkább kicsúszik kezéből a kontroll.

Adna magát a lehetőség a melodramatikus vagy brutálisan erőszakos megoldásokra, de ennél sokkal elegánsabb és visszafogottabb a rendezés. A cselekmény egyáltalán nem túlfeszített, a végső fordulatig szinte hétköznapi ütemben csordogál előre. Az utolsó jelenetek aztán erősen összesűrűsödnek. A befejezés ma már nem hat annyira frissnek, de mégis elhozza katarzist.

A The Woman in The Window megtekinthető a Youtube-on.

One Trackback/Pingback

  1. Sötét Tükör › Scarlet Street (Vörös utca), 1945. on csütörtök, március 14, 2013 at 11:31 du.

    […] Lang Edward G. Robinsonnal és Joan Bennettel kvázi ugyanazt próbálták megismételni, ami a The Woman in the Window-ban már működött […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*