Skip to content

Dark Waters (Sötét Vizeken), 1944.

yZUUFXN3rPS6HeRm6NOj6tk9gGxÉrdekes, különös hangulatú lélektani thriller — egyes fordulatok és megoldások akár Hitchcock-tól is származhatnának — holott a rendező a magyar származású Andre de Toth, zenéjét pedig a több film noir hangulatához is hozzájáruló Rózsa Miklós szerezte.

Leslie felépülni megy rokonaihoz egy kis, isten háta mögötti ültetvényre — a balesetben szüleit is elvesztette, nénikéje és szülei jelentik  egyelten rokonait. Abban bízik, hogy majd a békés, nyugodt környezetben ismét magára találhat, de nem így történik — rokonai meghökkentően érzéketlen szadizmussal gyötrik a lelkét, éjszakánként pedig különös dolgok történnek. Szobájában kialszik a villany, furcsa zajokat hall, nevén hívogatják a ház mellett mocsárból. Egyedül az egy rejtélyes körülmények között elbocsátott, fekete munkás és a falusi orvos jelent neki támaszt — az ő segítségükkel kell magára találnia és megtalálni az okát a felé irányuló gonoszságnak és érzéketlenségnek.

Ügyesen felépített, erős atmoszférájú film — nem csak a fiatal lány félelme, de a távoli, kicsiny falu nyomasztó egyhangúsága és az ültetvény mellett levő, elvadult mocsár fülledtsége is kézzel fogható. A befejezés talán egy kicsit erőltetett és elkapkodott — ennek ellenére is hatásos és groteszk.

A filmről bővebb információ az IMDB-n található, illetve teljes terjedelmében megtekinthető a Youtube-on.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*