Skip to content

Double Indemnity, 1944.

DoubleA film James M. Cain 1943-es azonos című regénye alapján készült. A forgatóköny megírásában Raymond Chandler is segítkezett, akinek neve ismerősen cseng a noirkedvelők körében.

Központi karakter a magabiztosnak tűnő biztosítási ügynök és a hidegvérű femme fatale.

A történet a férfi vallomásán keresztül rajzolódik ki a néző számára, zárójelenettel indít és ad így keretet a film számára, hiszen az utolsó kockák ide vezetnek majd vissza minket. A két főszereplő Walter Neff (Fred MacMurray) és Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) már megismerkedésük korai pillanataiban nyíltan vonzódnak egymáshoz, a noir-októl nem teljesen megszokott flörtjelenetnek lehetünk tanúi.

Ez a klasszikus nagyon jó példája a duplicitásnak, nemcsak címében vagyis a megduplázható pénzösszeg miatt, hanem a szereplők kötődései, motivációi miatt is – semmi sem az aminek látszik. Phyllis szenvtelenül viszi végig akaratát a filmen, nagyon erős, érzelgősségtől mentes karakter – persze ez nem azt jelenti, hogy a szükség perceiben nem omlik az erős férfi karjaiba. Így vezényli le a nem is egyszerű biztosítási csalást. Viszont nem számol Walter barátja és munkatársa Barton Keyes (Edward G. Robinson) apadhatatlan nyomozási kedvével.

A filmről további érdekességek olvashatók itt

One Trackback/Pingback

  1. Sötét Tükör › Tizenharmadik adás: az áltagember on kedd, július 9, 2013 at 7:13 de.

    […] Double Indemnity, 1944. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*